- Ινδιάνοι
- (Indians). Οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Αμερικής, πριν φτάσουν εκεί οι Ευρωπαίοι. Οι Ισπανοί τούς είχαν ονομάσει Indios (Ινδούς) και οι Άγγλοι Indians (Ινδούς), λόγω της εσφαλμένης αντίληψης του Κολόμβου ότι είχε φτάσει στις Ινδίες. Ωστόσο, όλοι οι αυτόχθονες λαοί της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής χαρακτηρίζονται πλέον με τον γενικό όρο Αμερινδοί (American Indians).
Οι Ι. δεν μπορούν να ταξινομηθούν βάσει της καταγωγής τους, επειδή πρόκειται για διάφορες ομάδες που εγκαταστάθηκαν στην Αμερική σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ένα τμήμα από αυτούς, ύστερα από την επιμειξία του με άλλους πληθυσμούς, δημιούργησε ομάδες με διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά. Ο επικρατέστερος τύπος είναι ο μογγολικός, εμφανής κυρίως στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Παρ’ όλα αυτά, τα δομικά χαρακτηριστικά του σκελετού και του κρανίου αλλοιώθηκαν σε μικρότερο βαθμό από την επιμειξία· αυτά κυρίως τα χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την πολλαπλότητα προέλευσης των αμερικανικών λαών. Πράγματι, στα ανθρωπολογικά αυτά συστατικά υπεισέρχονται και χαρακτήρες ευρωποειδείς και αυστραλοειδείς, τους οποίους, με εξαίρεση τους Εσκιμώους (βλ. λ.) –που κατοικούν στην αρκτική ζώνη και παρουσιάζουν πιο συμπαγή μογγολοειδή χαρακτηριστικά–, οι ανθρωπολόγοι προτιμούν να χαρακτηρίζουν ως έναν κύκλο φυλών που προήλθαν από μεταμορφώσεις.
Όσον αφορά τα διαδοχικά κύματα της άφιξης των λαών αυτών στην Αμερική, υποστηρίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν σε σαφώς διαχωρισμένες χρονικές περιόδους. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, το πρώτο κύμα αποτελούσαν στοιχεία μελανησιακά και αυστραλοειδή. Στη συνέχεια, περίπου στα τέλη της παγετωνικής περιόδου, κατέβηκαν μογγολοειδή στοιχεία. Σύμφωνα με άλλους ειδικούς, όμως, τη σειρά κυμάτων παλαιοαυστραλοειδών στοιχείων (που ήταν εγκατεστημένα κατά την αρχαιότητα στην περιοχή του Ειρηνικού έως τη Σιβηρία) ακολούθησε μια νέα σειρά παλαιοσιβηριανών και παλαιομογγολικών στοιχείων.
Οι Ι. των πεδιάδων και των δασών του βόρειου και του ανατολικού τμήματος της Αμερικής είναι ψηλού αναστήματος, με μακρόστενο κρανίο, μαύρα, μακριά και ίσια μαλλιά, μακρουλό πρόσωπο και ίσια ή αετίσια μύτη. Οι Ι. των βορειοδυτικών ακτών (Καναδάς) έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, κοντό κορμό και μακριά μπράτσα· οι Ι. των βορειότερων περιοχών έχουν ψηλότερο ανάστημα, ενώ των νοτιότερων (προς το Βανκούβερ) χαμηλότερο. Έχουν μικρό κεφάλι, πολύ πλατύ πρόσωπο, η μύτη τους είναι σιμή (πεπλατυσμένη και με τα ρουθούνια προς τα έξω) ή ίσια, ενώ παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με την παλαιοσιβηριανή φυλή.
Όσο για τους Ι. της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, η πιο πρόσφατη ανθρωπολογική ταξινόμηση τους κατατάσσει στις ακόλουθες φυλές (σε παρένθεση αναφέρονται οι περιοχές που κατείχε η φυλή κατά την εποχή της ανακάλυψης της Αμερικής): συνοριανή (Καλιφόρνια)· πουεμπλοάνδιος (Μεξικό και περιοχή των Άνδεων)· ισθμική (περιοχή του ισθμού του Παναμά στην Κεντρική Αμερική)· αμαζονίδια (Αμαζονίδες· Αντίλλες, λεκάνες του Ορινόκου και του Αμαζονίου)· λαγκίδες (λαγκοανική φυλή· υψίπεδο Βραζιλίας)· παμπίδια (παμπεανική φυλή· Αργεντινή και Μάτο Γκρόσο)· φουεγίδια (φουεγίνοι· νότια Χιλή). Εκτός από αυτές, υπάρχει και μια σειρά μικρών ομάδων που είναι αδύνατον να ταξινομηθούν. Ζουν στις πιο απρόσιτες περιοχές των λεκανών των μεγάλων ποταμών και στο Τσάκο και αντιπροσωπεύουν τους απογόνους ομάδων οι οποίες ήταν από τις πρώτες που έφτασαν στην Αμερική (Βόρεια και Νότια), προερχόμενες από τον βορρά. Οι Ι. της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, που έχουν και τον μεγαλύτερο πληθυσμό, μόνο κατά ένα μικρό μέρος είναι πλέον γνήσιοι, καθώς οι περισσότεροι έχουν έρθει σε επιμειξία με Αφρικανούς (απογόνους των δούλων) και Ευρωπαίους. Βλ. λ. Αμερική.
Ινδιάνος της πουεμπλοανδικής φυλής (Μεξικό και περιοχή των Άνδεων).
Ελάχιστοι Ινδιάνοι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής είναι γνήσιοι, αφού οι περισσότεροι έχουν έρθει σε επιμειξία με Αφρικανούς και Ευρωπαίους (φωτ. ΑΠΕ).
Χαρακτηριστικός τύπος Ινδιάνου της λαγκοανικής φυλής.
Οικογένεια Ινδιάνων ναβάχο·οι ναβάχο ζουν στις ΗΠΑ, στο υψίπεδο του Κολοράντο.
Οι Ινδιάνοι είναι οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Αμερικής και πλέον χαρακτηρίζονται με τον γενικό όρο Αμερινδοί (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.